Ahol az innováció vezet

ZalaZONE

Ahol
az innováció
vezet

A ZalaZONE egy nagyszabású kutatásfejlesztési projekt a nyugat magyarországi
Zalaegerszegen. Egy innovációs ökoszisztéma, melynek alapja a nemzetközi szinten
egyedülálló járműipari tesztpálya és a köré felépült csúcstechnológiás tesztkörnyezet,
ahol egyetemek, kutatóintézetek, állami fejlesztők és magáncégek működnek együtt
autóipari, energetikai, agrár és védelmi témájú kutatásokban.

A ZalaZONE InnoTech

A ZalaZONE InnoTech Nonprofit Kft. fő feladata a ZalaZONE tesztpálya autóiparhoz kapcsolódó, nem-gazdasági célú kutatás-fejlesztési tevékenységeinek koordinálása, valamint ezek széleskörű társadalmi bemutatása és megismertetése, célzottan erre indított programokkal.

Emellett a társaság saját kutatási projekteket is indított az energetika és az agrár precíziós technológiák témákban.

Hírek & Újdonságok

HUMDA Moto Safety ZalaZONE-on

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA hagyományos motoros közlekedésbiztonsági rendezvénysorozata, a Moto Safety 2024. május 18-án Zalaegerszegre, a ZalaZONE Járműipari Tesztpályára látogatott. A rendezvényre regisztrálók – közel 200  vállalkozószellemű motoros…

Tovább >

Projekt legfontosabb eredményei

0
Látogató

évente

0
Tudományos publikáció

ZalaZONE-hoz kapcsolódó

0
Óra

K&F pályahasználat a tesztpálya megnyitása óta

Csúcstechnológiás újítások reflektorfényben

Az Európában is egyedülállónak számító zalaegerszegi ZalaZONE járműipari tesztpálya az innovatív kutatási tevékenységek túl a járműdinamikai, a fizikai pályaelemek és az önvezető technológiák tesztelése mellett a digitális infrastruktúrákat is ötvözi.  

Események

Projektek

A meteorológiai körülmények mind a szállítási és közlekedési rendszerek működésére, mind pedig azok energetikai hatékonyságára komoly hatással bírnak. Az adatok az energiaellátásban mind a termelés, a tárolás, illetve a fogyasztás szempontból kritikus bemenő információt jelentenek a megfelelő tervezhetőség érdekében. A projekt keretében regionális meteorológiai rendszert hozunk létra a ZalaZONE környezetében, amely különböző használati esetek energiahatékonyságát tudja növelni, valamint meteorológiai modellek, mestersége intelligencia és gépi tanulás segítségével döntéstámogatást nyújt.
Napjainkban a klímaváltozás, a túlnépesedés és az elöregedő társadalmak jelentette kihívások miatt a fenntartható mezőgazdasági technológiák és precíziós mezőgazdaság egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. A projekt célja az autonóm és precíziós agrár technológiák fejlesztése és demonstrációja, az autonóm mezőgazdasági rendszerek kollaborációjának, valamint a termőföld gazdálkodás fenntartható technológiai megoldásainak kutatása a ZalaZONE nyújtotta lehetőségek között.

A ZalaZONE tesztpálya egyik tesztmodulja az úgynevezett SmartCity, egy 2D
épületekkel és úthálózattal rendelkező kutatásiA ZalaZONE tesztpálya egyik tesztmodulja az úgynevezett SmartCity, egy 2D
épületekkel és úthálózattal rendelkező kutatási és tesztkörnyezet. Ez a
tesztkörnyezet alkalmas innovatív, városi környezetben értelmezhető használati
esetek fejlesztésére és tesztelésére.
A projekt keretében városi környezetben releváns használati esetre keresünk
technológiai megoldásokat, azokat össze tudjuk hasonlítani és valódi környezetben
működő rendszerré tudjuk fejleszteni. A fő irányok a szenzor- és rendszerkoncepciók
validálása, IoT technológiák nyújtotta előnyök (mérhetőség, monitoring,
szabályozhatóság, komplexitás) kihasználása tipikusan városi infrastruktúrákkal. és tesztkörnyezet. Ez a
tesztkörnyezet alkalmas innovatív, városi környezetben értelmezhető használati
esetek fejlesztésére és tesztelésére.
A projekt keretében városi környezetben releváns használati esetre keresünk
technológiai megoldásokat, azokat össze tudjuk hasonlítani és valódi környezetben
működő rendszerré tudjuk fejleszteni. A fő irányok a szenzor- és rendszerkoncepciók
validálása, IoT technológiák nyújtotta előnyök (mérhetőség, monitoring,
szabályozhatóság, komplexitás) kihasználása tipikusan városi infrastruktúrákkal.

A modern kor embere számára az alapvető szükségletek sorába került a folyamatos és megbízható energiaellátás, azon belül pedig a villamos energia nyer egyre nagyobb teret. A villamos energia működteti nemcsak az otthonok és az ipari létesítmények jelentős részét, de a kritikus infrastruktúrákat is, mint kórházak, rendvédelemi, honvédelmi és határvédelmi rendszereket, kommunikációs rendszereket, stb. Az energetikai reziliencia fontosságát az utóbbi idő konfliktusainak tapasztalati is mutatják. A projekt keretében megoldást keresünk energetikai kihívásokra, amelyek segítik energiaközösségek tervezését és létrehozását, valamint megoldást kínál havaria helyzetek energetikai kihívásaira. A projekt egyik fontos eleme egy olyan szimulációs és tesztkörnyezet, amelybe rugalmasan és modulárisan integrálhatóak megújuló energiatermelő-, energiatároló- és fogyasztó egységek, és ezek működése az energetikai igények és környezeti körülményeknek megfelelően optimalizálható. Egy konténeres energetikai megoldással pedig a veszélyhelyzeti energiaigények ellátásra keresünk skálázható és a hálózattól függetlenül használható megoldást.

Tevékenységek

Együttműködési K+F
Az együttműködésen alapuló kutatásfejlesztés legalább két független fél együttműködését jelenti, ahol a felek közösen határozzák meg a projekt célját, hozzájárulnak annak megvalósításához, valamint megosztják a kockázatokat és az eredményeket is egymással.
Tovább
Oktatás
Számos hazai és nemzetközi egyetem kínál a ZalaZONE-hoz kapcsolódó oktatási programokat, amelyek lehetőséget adnak innovatív környezetben történő széleskörű és korszerű ismeretek, valamint elméleti és gyakorlati végzettség megszerzésére.
Tovább
Széleskörű terjesztés
A ZalaZONE-hoz kapcsolódó intenzív kutatási tevékenység egyik különleges eredménye a tudományos publikációk, amelyeket a K+I Csapata és partnerei strukturáltan gyűjtenek, és negyedévente online monitoroznak.
Tovább
Tudásátadás
A tudás átruházás az explicit és hallgatólagos ismeretek és készségek megosztásának és elsajátításának folyamata különféle tevékenységeken. Mint például kutatási együttműködéseken, tanácsadásokon, engedélyezéseken és publikációkon keresztül kutatók és az e tevékenységekben részt vevő egyéb személyzet bevonásával együttesen.
Tovább

Pályázatok

Legutóbbi pályázataink

Kapcsolat

ZalaZONE InnoTech Nonprofit Kft.
H – 8900 Zalaegerszeg ZalaZONE Tér 1
Tel: +36 92 345 228
Email: zalazone.innotech@zalazone.hu