NémoGREEN projektzáró konferencia a ZalaZONE tesztpályán

2023.11.23.

A vépi székhelyű Némotrans Kft. kezdeményezésére több céggel, intézménnyel és a Széchenyi-egyetemmel együttműködve ZalaZONE-on megvalósított NémoGREEN projekt záróeseménye zajlott november 23-án a ZalaZONE Konferenciaközpontban közel 100 érdeklődő szakember részvételével.

Az augusztusban indult projekt során egy földgáz hajtású, napelemekkel felszerelt kamiont teszteltek, amelyben az elektromos fogyasztók energiáját a pótkocsi tetejére telepített napelemek biztosítják. A zöld-kamiont egy hagyományos, dízel vontatóból és félpótkocsiból álló járművel hasonlították össze. A teszteléshez szükséges feltételeket a ZalaZONE tesztpálya biztosította.

A mérések során a leghatékonyabb rendszer-beállításokat és vezetéstechnikai jellemzőket is meghatározták. Az eredményeket a projektzárón elméletben és gyakorlatban egyaránt bemutatták.

A projektet kezdeményező cég 1995 óta foglalkozik nemzetközi fuvarozással. Németh Zoltán tulajdonos elmondása szerint a projekt ötlete két éve fogalmazódott meg egy német partnerükkel folytatott egyeztetésen. Flottájukban két háromtengelyes járműszerelvény közlekedik, amelyeknek motorja sűrített földgázzal, LNG-vel üzemel, a félpótkocsi tetején napelemekkel. Ennek a motornak a károsanyag-kibocsátása lényegesen kisebb a közúti fuvarozásban általánosan használt dízelüzeműeknél. A napelemek az állásidőben jutnak fontos szerephez, pl. a klimatizálás energiaellátásába segítenek be.

A két 460 lóerős IVECO kamion egy tankolással 1600 kilométert tud megtenni. Nyugat-Európában az LNG-hálózat jól kiépített, ezért a tartályok feltöltése nem gond. A környezet kímélése mellett előny az olcsóbb üzemeltetés is.

A projektet záró konferencia résztvevőit Vigh László országgyűlési képviselő, a tesztpálya miniszteri biztosa, és Prof. Dr. Palkovics László, a Széchenyi-egyetem kuratóriumi elnöke köszöntötte. Palkovics László emlékeztetett: a világ energia fogyasztásának egy ötödét a közlekedés adja. Ezért kulcsfontosságúak az ehhez hasonló környezetbarát megoldások.

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg